A zöldségközösség azzal jár, hogy az emberre ráborul egy hatalmas adag szezonális zöldség és ebből „muszáj” főzni. Ez persze egyszerűsíti is a folyamatot, hiszen nem kell gondolkozni, hogy mit vegyek, ez már adott. Viszont a receptekkel néha bajban vagyok. Szeretek egyszerűen főzni, alapanyagokban és főzési folyamatokban gondolkodva és nem receptből. Azonban így kicsit unalmassá válhat a dolog. Ezért is örültem meg, amikor az Esőleső zöldségközösségünk Facebook csoportjában tippet kaptam, hogy mi is legyen a gyerekfej méretű, egyébként belül isteni ropogós, egyáltalán nem fás karalábéból. A Street Kitchen karalábés paszternákkrémlevesét átszabtam, mert az alaplevem épp elfogyott és nem is volt kedvem még a sütőt is begyújtani. Így született meg ez a püré, amelynek a fűszerezését szintén a krémlevesből lestem el.
Krémes karalábés paszternákpüré

Hozzávalók
- 90 dkg paszternák
- 40 dkg karalábé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek zsír állati vagy kókuszzsír
- 4 dl kókuszkrém vagy sűrű kókusztej adalékmentes
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek só
- 1 ek almaecet
- 1 kk gyömbér őrölt vagy frissen reszelt
- petrezselyemlevél a tálaláshoz díszítésnek
Elkészítés
- A hagymát hámozd meg, és szeleteld fel. Nem kell túl apróra, úgyis szét lesz a végén turmixolva.
- Egy lábosban a zsíron piritsd aranybarnára a hagymát.
- Amíg pirul a hagyma, készítsd elő a zöldségeket.
- A paszternákot hámozd meg. A bio, vegyszermentest elég csak jó alaposan megsikálni zöldségkefével.
- A karalábét hámozd meg.
- A paszternákot és a karalábét darabold kisebb, kb. egyforma darabokra.
- Ha megpirult a hagyma, tedd rá a zöldségeket és öntsd fel a kókuszkrémmel.
- Ízesítd sóval, almaecettel, fokhagymával és gyömbérrel.
- Főzd olyan puhára, hogy a kés könnyedén belecsússzon a zöldségekbe.
- Turmixold botmixerrel vagy turmixgéppel simára.
- Tálalhatod friss petrezselyemmel megszórva.