A tőkehalmáj egy igazi superfood. Így nevezik azokat az ételeket, amelyek kiemelkedő tápanyagsűrűséggel rendelkeznek. Itt a kontinens közepén, távol a tengerektől konzerv formájában juthatunk hozzá, de így is érdemes heti egyszer fogyasztani. Sajnos ezzel kompromisszumot kötünk, hiszen a doboz belsejét általában műanyaggal vonják be, de ha leöntjük az olaját (amiért nekem is vérzik a szívem, hiszen ebben is rengeteg értékes anyag lenne), akkor a toxinok nagy részétől is megszabadulunk.
A tőkehalmáj elég zsíros és kevés a fehérjetartalma, így reggelire szeretem inkább tojással kombinálni. A tőkehalmájkrém remek mártogatós lehet, de kenceként is igen tartalmas. Kenheted salátalevélre, sült/főtt batátakarikákra, főzőbanánlepényre.
Tőkehalmájkrém
Felszerelés
- 1 botmixer
Hozzávalók
- 2 tojás
- 1 tőkehalmáj konzerv
- só ízlés szerint
- friss/szárított zöldfűszerek most szárított metélőhagymát használtam
Elkészítés
- A két tojást főzd keményre 10 perc alatt, hűtsd le picit és hámozd meg.
- Öntsd le a tőkehalmáj konzerv olaját.
- Egy tálban turmixold szét a tojásokat a tőkehalmájjal.
- Ízlés szerint fűszerezd sóval és zöldfűszerekkel.
- Tálald mártogatósként, vagy salátalevélben.