Avokádó

Guacamole avagy avokádókrém egyszerűen

Szeretem avokádóval színesíteni a zsírfogyasztásomat. Jó forrású állati zsírhoz nem jutottam mostanában, így a kókuszzsír mellett olívaolajjal, és időnként olivabogyóval és avokádóval teszem változatosabbá a zsírokat. A kókuszzsír telített, így jó választás mellé az egyszeresen telítetlen olíva és avokádó.

Igyekszem lehetőleg az EU-ban termett avokádót választani, hogy a lábnyoma kisebb legyen, és figyelek rá, hogy ne túl gyakran vegyem. Bár a kókuszzsírom meg jó messziről jön.. Sok szempontot mérlegelek: egyrészt az egészségem fő prioritás, de azért a lábnyomom se mindegy. Az étkezésemben emiatt kompromisszumot kötök és inkább máshol próbálom a karbonsemlegességet kiegyensúlyozni.

Az avokádót sokszor csak felszeletelem és a tányéromra rakom vagy a zöldségek közé keverem. Időnként azonban avokádókrém készül belőle.

Guacamole

Avokádókrém egyszerűen
Avokádó
Előkészítés 10 perc
Főzési idő 0 perc
0 perc
Összes idő 10 perc
Fogás Saláta
Étrend AIP, Funkcionális, Funkcionális visszavezetős
Mennyiség 4

Hozzávalók
  

  • 1 avokádó érett, puha
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • ízlés szerint
  • borsikafű ízlés szerin

Elkészítés
 

  • Vágd félbe a megmosott avokádó. Távolítsd el a magját.
  • Az érett avokádót legkönnyebb egy evőkanállal kifordítani a héjából. Tedd egy olyan tálba, amiben majd botmixerrel szét tudod turmixolni.
  • Add hozzá 1 közepes citrom levét.
  • Adj hozzá 2-3 gerezd fokhagymát.
  • Sózd és szórj bele borsikafüvet is ízlés szerint.
  • Turmixold szét.
  • Tálald frissen. Hűtőben hajlamos picit bebarnulni, bár a citrom sokat segít rajta. Ettől még fogyasztható.

Notes

A guacamole jól passzol halakhoz, grillezett/sült húsokhoz. Lehet bele zöldséget mártogatni vagy salátához keverni.
Most a reggelimben grillezett húsra halmoztam. Ettem még hozzé friss répát, céklalevelet és egy marék meggyet. Az újhagymát egy picit megpároltam, mert jobb szeretem, ha nem szökik könny a szemembe tőle.
Reggeli guacamoléval
Kövess a közösségi oldalakon!