Cukkinisajt

Cukkinisajt tükörtojással és zöldségekkel

Lassan 10 éve tejmentesen étkezünk, ami azt jelenti, hogy semmi 🐄 állati tej és tejtermék nincs az étrendünkben. Egyrészt a saját autoimmun állapotom indokolta ezt, másrészt közben a család többi tagjáról is kiderült tejfehérje érzékenység. Azért 30 év tejtermék fogyasztás szokása nem múlik el egyik napról a másikra, másrészt a meleg ☀️ napokon rendkívül jól esik egy hűs, savanykás nasi, szóval nyáron a cukkiniszezonban jól fogy nálunk a cukkinisajt.

Én állati zselatinnal szoktam készíteni, mert ezt egy plusz fehérjeforrás, ráadásul a bélrendszeri regenerációban is fontos szerepe van. Azonban a zselatin helyettesíthető agar-agarral is, így pedig vegán módon is elkészíthető.

Cukkinisajt

állati tejmentes, sajtízű finomság
Előkészítés 5 perc
Főzési idő 20 perc
Hűtési idő 2 óra
Összes idő 2 óra 25 perc
Fogás Nasi
Étrend Funkcionális, Funkcionális visszavezetős
Mennyiség 8 adag

Felszerelés

  • botmixer

Hozzávalók
  

  • 700-1000 g cukkini
  • 60-80 g zselatin
  • 3,5 dl kókusztej sűrű, adalékmentes
  • 1,5 dl főzővíz
  • 4 ek kókuszzsír
  • 5 ek almaecet
  • 5 ek citromlé valódi citromból
  • 1,5 ek
  • (sörélesztőpehely, fokhagyma) opcinálisan ízesítéshez
  • (kapor, snidling) díszítéshez

Elkészítés
 

  • Ha nem túl zsenge a cukkini, akkor magozd ki.
  • Hámozni nem kell. Sárga héjúból szép sárgás, sajtszínű lesz. A zöldből egzotikusabb, zöldes, de úgy is finom.
  • Párold jó puhára a cukkinit (teljesen szétturmixolhatónak kell lennie).
  • Tedd a forró zöldséget és a többi hozzávalót egy tálba és turmixold szét.
  • Ízesítheted fűszernövényekkel (kapor, fokhagyma, snidling, stb.) vagy sörélesztőpehellyel (enélkül is sajtízű).
  • Tedd formába és tedd a hűtőbe pár órára. Én simán az üvegtálba teszem és abban szeletelem később.
Kövess a közösségi oldalakon!