Szeretem avokádóval színesíteni a zsírfogyasztásomat. Jó forrású állati zsírhoz nem jutottam mostanában, így a kókuszzsír mellett olívaolajjal, és időnként olivabogyóval és avokádóval teszem változatosabbá a zsírokat. A kókuszzsír telített, így jó választás mellé az egyszeresen telítetlen olíva és avokádó.
Igyekszem lehetőleg az EU-ban termett avokádót választani, hogy a lábnyoma kisebb legyen, és figyelek rá, hogy ne túl gyakran vegyem. Bár a kókuszzsírom meg jó messziről jön.. Sok szempontot mérlegelek: egyrészt az egészségem fő prioritás, de azért a lábnyomom se mindegy. Az étkezésemben emiatt kompromisszumot kötök és inkább máshol próbálom a karbonsemlegességet kiegyensúlyozni.
Az avokádót sokszor csak felszeletelem és a tányéromra rakom vagy a zöldségek közé keverem. Időnként azonban avokádókrém készül belőle.
Guacamole

Hozzávalók
- 1 avokádó érett, puha
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- só ízlés szerint
- borsikafű ízlés szerin
Elkészítés
- Vágd félbe a megmosott avokádó. Távolítsd el a magját.
- Az érett avokádót legkönnyebb egy evőkanállal kifordítani a héjából. Tedd egy olyan tálba, amiben majd botmixerrel szét tudod turmixolni.
- Add hozzá 1 közepes citrom levét.
- Adj hozzá 2-3 gerezd fokhagymát.
- Sózd és szórj bele borsikafüvet is ízlés szerint.
- Turmixold szét.
- Tálald frissen. Hűtőben hajlamos picit bebarnulni, bár a citrom sokat segít rajta. Ettől még fogyasztható.
Megjegyzések
