„Szerencsés, hogy még mindig nem kell szednie hormonpótlást!”

Hogyan jutottam el odáig, hogy ez elhangozzon az endokrinológus szájából? Elmesélem!

Hogyan kezdődött?

Papp Szilvia vagyok. Hormonegyensúly mentor, V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmódmentor.

2012 végén kaptam Hashimoto diagnózist, ez akkor villámcsapásként ért. De utólag nézve nem volt előzmények nélküli. Igazából 6-8 évvel korábban már voltak tüneteim: a súlyom tizenéves korom óta ingadozott. +8kg simán felszaladt, aztán pedig eltűnt, anélkül, hogy fogyókúráztam volna.

+/-8 kg ingadozott rajtam

Közben voltak fura tüneteim, előfordult, hogy rosszul lettem a metrón állva, és majdnem elájultam. Általában fázós voltam, de voltak időszakok, amikor izzadtam, folyt rólam a víz és télen is csak egy szál pulóvert hordtam.
Egy időben gyakran szédültem, így elmentem a háziorvoshoz, aki elküldött egy csomó vizsgálatra. Vizsgálták a fülemet, megröngtenezték a nyakamat, megCT-zték a fejemet. A háziorvos csináltatott vérképet és a vizsgálatok végén közölte, hogy biztos a stressztől, van stresszeljek kevesebbet. Ez 2008-2009 környékén volt, amikor azért a gazdasági válság erőteljesen érintette az akkori munkahelyemet is, úgyhogy végülis helyt adtam neki, biztos a stressztől van. 3 évnek kellett még eltelnie, mire elég tünetem lett a diagnózishoz.

2012 elején született a nagylányom és el voltam merülve a babázásban, csak az tűnt fel, hogy nyár végére nagyon-nagyon lefogytam: 162 cm voltam és 47 kg. Soha nem voltam ennyire sovány, 9-10 éves korom óta inkább súlyfeleslegem volt, szóval elmentem újra a háziorvosomhoz, aki kért megint egy vérképet. A TSH-m a béka feneke alatt volt, vagy még az alatt. A labor csak úgy jelölte, hogy kevesebb mint 0.01 mIU/L.Pár héten belül endokrinológushoz kerültem és a további vizsgálatok után a leletemre rákerült: Hashimoto thyreoiditis.

Megdöbbentem, de úgy döntöttem, hogy nem hagyom magam. Friss anyaként én harcolni akartam azért, hogy egészséges maradjak. Utánanéztem, hogy mit jelent egyáltalán és a pajzsmirigygyulladásról eszembe jutott egy korábban olvasott könyv. Így elkezdtem egyik pillanatról a másikra paleózni. Először elhagytam a glutént, a tejtermékeket, majd a hüvelyesek mellett krumplit, paradicsomot, paprikát és mindent, amiről azt gondoltam, hogy káros. Az orvos a szoptatásra való tekintettel úgy döntött, hogy megfigyel és csak Magne-B6 szedését javasolta. Amikor 3 hónappal a diagnózis után visszamentem a kontrollra, a pulzusom 100 helyett 80 volt és a TSH-m orvosilag normál tartományba (0.65 mIU/L) került. Az endokrinológushoz innentől kezdve tényleg csak kontrollra jártam vissza, eleinte 6 havonta, aztán évente. Az orvos arra várt, hogy legyen mit kezelni, így én csinálhattam, amit én gondoltam. Ahogy azóta is csinálom.

Hogyan folytatódott az utam?

A következő évek útkereséssel teltek. Paleóztam, de egy ponton éreztem, hogy több kell. Kutattam, olvasgattam fórumokat, internetes oldalakat, könyveket. Kipróbáltam más diétákat, a paleohoz képest szűkítettem, étrendkiegészítőket szedtem, próbálkoztam mindenféle „csodamódszerekkel”. De igazából egyik sem hozta meg az áttörést és hát ebben az időszakban is voltak egyéb problémáim. Látszott, hogy a vércukorháztartásom nem az igazi. Már az első terhességem alatt azt mondta belgyógyász, hogy figyeljek oda a cukorfogyasztásomra, a cukrosabb gyümölcsökre. Az emésztésemmel is küzdöttem. Gyerekkoromban székrekedős voltan, de aztán felnőttként már inkább a laza, híg széklet okozott gondot. Megjártam a gasztroenterológust, aki nem hitte el, hogy tényleg glutén- és tejmentesen eszek, így rá fogta, hogy biztos a tej és a búza okoz gondot. A második gyermekem születése után pedig volt két vetélésem, úgyhogy látszott, hogy valami nem áll össze.

Mi jelentette az áttörést?

V.Á.L.T.S.® Fa
Kép forrása: M.E.D. Központ – Kokavecz Katalin

Az áttörést az hozta meg, amikor Kokavecz Katával és az ő programjával. Rendszerszemléletet hozott az egészbe. Az életmódváltás különböző pillérei, a kis puzzledarabkák egyszer csak úgy helyükre pattantak.

Az egész úgy tud működni, hogy ha az összes területen dolgozol. Lehet, hogy már te is próbáltál ilyen olyan diétákat, étrendeket, szedtél ezt-azt, próbáltál mozogni. De valahogy nem állt össze az egész. Hát én is így jártam és hiába csináltam már csomó mindent, akár más meggyőződésből (pl. hulladékmentesítésből), hiába. A gyerekek születése után azért, hogy tisztább, kevesebb vegyszert tartalmazó legyen a háztartásunk, lecseréltem a tisztítószereket, takarítószereket, a kozmetikumokat. Nagyot léptem a hulladékmentesség területén is. De igazából ez nem működött.

Kokavecz Kata V.Á.L.T.S.® életmódprogramjának a pillérei adták meg a keretet az egész életmódváltásomnak.
A funkcionális medicina eszközöket adott a kezembe, amivel leástam a gyökérokokhoz. Ez segített, hogy a már említett kirakós darabkák a helyükre kerüljenek. Amíg ezeket a mélyben húzodó faktorokat nem tudtam megcélozni, igazából egy helyben toporogram.

Hol tartok most?

2019-ben még a járvány előtti, utolsó személyes találkozón az endokrinológus a vizsgálat végén megjegyezte, hogy „szerencsés, hogy még mindig nem kell szednie hormonpótlást”. Én pedig tiltakoztam: nem! Ez nem szerencse kérdése! Kőkemény munka van mögötte, hogy itt tartok, ahol tartok! A diagnózis óta eltelt már több mint 9 év és még mindig nem szedek hormonpótlást. A pajzsmirigyem köszöni szépen, még megvan és nem sorvadt el. Az antitest szintje valóban nincs még a normál tartományban, de a hormon értékeim az első pár hónap után rendeződtek.

A járványhelyzet nyilván engem is visszadobott pár lépéssel, ha nem is a START mezőre. De már tudom, hogy hova és mihez nyúljak, amikor hullámvölgyben vagyok.

Hogyan tudok neked segíteni?

2012 végén a saját autoimmun betegségem kapcsán életmódot váltottam. Az autoimmun öntámadás a pajzsmirigyemet érinti (Hashimotom van), de több más területen (vércukor, vetélések, stb.) is problémáim voltak. Az utóbbi pár év tehát arról szólt, hogy sokat dolgoztam az étkezésemen, az életmódomon. Azt vettem észre, hogy egyre többet tudok segíteni a körülöttem lévőknek is abban, hogy elinduljanak az életmódváltás útján. Erre felfigyelt főmentorom, Kokavecz Kata is, így 2019 elejétől az ő Autoimmun Mentorprogramjában segítem a tanulókat a válaszaimmal. Közben folytattam a tanulást és elvégeztem Kata képzését és V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmódmentor lettem.

Azzal foglalkozom, hogy segítsek

 • elindulni az életmódváltás útján,
 • eligazodni az ellentmondásos információk közt,
 • megalapozott döntést hozni,
 • felkelteni és megtartani a motivációdat az életmódváltásban

vagyis hogy ne egy újabb sikertelen diéta legyen, ne pár napig-hétig tartson, mint az újévi fogadalom.

Ebben előtted járok, hiszen nem csak a szám jár, hanem én is csinálom 😉
Tudom, hogy milyen munka, gyerek, család mellett még azzal időt tölteni, hogy finom, tápláló és egészséges étel legyen az asztalon, eleget mozogjak, eleget aludjak, töltődjek, legyen énidőm, legyen idő a párommal, stb.
Ezen az úton szeretnék segíteni elindulni a hozzám hasonló anyáknak, nőknek, neked. Ha az alábbiak közül bármelyiket vagy akár többet tapasztaltad magadon:
 • Pajzsmirigyproblémák (pajzsmirigy-alulműködés, túlműködés, Hashimoto, Graves, Basedow, stb.)
 • Ösztrogéndominancia
 • Progeszteronhiány
 • Vércukorproblémák (IR, diabétesz)
 • Krónikus fáradtság, alvási nehézségek
 • PMS
 • Szabálytalan vagy erős menstruáció
 • Endometriózis
 • PCOS
 • Vetélések, meddőség
 • Hajhullás
 • Száraz bőr
 • Cukor- és/vagy kávéfüggőség
 • Szédülés, amikor felülsz vagy felállsz
 • Vízvisszatartás
 • Súlyproblémák
 • Csökkent libidó
És nyitott vagy arra, hogy alapjaiban megváltoztasd az életed, visszavedd az irányítást, akkor gyere!
A közös munkánk során
 • megmutatom, hogy mi az a funkcionális medicina és mik a gyökérokai a fenti tüneteknek,
 • segítek megtalálni azokat az első kis lépéseket, amelyekkel el tudsz indulni az életmódváltás felé,
 • fogom a kezed, és “ott leszek, amikor feladnád”.

Tetszett, amit olvastál? Írj nekem!

Kövess a közösségi oldalakon!
×

Szia!

Kattints a nevemre, hogy üzenetet küldhess nekem WhatsApp-on!

× Írj Whatsapp-on!